Gastroenterolog

Oktober 2021 • letnik 25, številka 2

Datum izdaje številke:
19/10/2021
Izdajatelj:
Slovensko združenje za gastroenterologijo in hepatologijo

Uvodnik

Tokratna številka je v znamenju trebušne slinavke, vsi članki z izjemo dveh (vloga radiologije za diagnostiko maščobne infiltracije jeter in prikaz primera uporabe eritromicina pri bolnici z akutno krvavitvijo iz prebavil), je s področja zdravljenja in diagnosticiranja zapletov zaradi akutnega ali kroničnega pankreatitisa.

Tokratno številko začenjamo s člankom o tematiki, ki je ob visoki prevalenci zamaščenosti jeter precej pomembna – vloga radiologa pri oceni zamaščenosti jeter z neinvazivnimi slikovnimi metodami.

Prikazan je tudi primer bolnice z akutno krvavitvijo iz zgornjih prebavil, pri kateri so se avtorji zaradi slabe preglednosti med urgentno gastroskopijo odločili za aplikacijo eritromicina. Slednjega lahko uporabljamo za doseganje boljše preglednosti pri nekaterih bolnikih s krvavitvijo v zgornjih prebavilih. Predstavljen je primer bolnice z značilno klinično sliko kroničnega pankreatitisa. Primer je odličen opomnik na kronični pankreatitis kot vzrok trebušne bolečine. Vabljeni k branju članka v katerem so povzete klinična slika, etiologija in diagnostika bolezni.

Sledi pregledni članek o vlogi klinične prehrane pri bolnikih z akutnim pankreatitisom, ki je pri oblikah s hudim potekom pomembna tudi zaradi preprečevanja okužb.

Pri zdravljenju bolnikov z zapleti po hudem poteku akutnega pankreatitisa je ključen multidisciplinaren pristop. Drenažo nekrozantnih kolekcij lahko izvajamo endoskopsko, z interventno radiološkimi pristopi in kirurško. V preglednem članku je predstavljena kirurška metoda VARD – video asistirana retroperitonealna nekrozektomija.

V naslednjem prispevku je predstavljen opis slikovnih modalitet in morfoloških sprememb pri bolnikih s kroničnim pankreatitisom. Pri napredovali obliki so nekatere spremembe očitne in enostavno prepoznavne na slikovnih preiskovalnih metodah, večji izziv predstavlja prepoznava bolnikov z zgodnjimi spremembami v sklopu kroničnega pankreatitisa.

Nadaljujemo s še enim preglednim člankom s področja kroničnega pankreatitisa – vloga endoskopske terapije pri bolnikih s kroničnim pankreatitisom. Bolečina je med najpogostejšimi simptomi in lahko pomembno slabša kakovost življenja teh bolnikov, zato je vsakršna terapija dobrodošla.

Približno dve tretjini bolnikov s kroničnim pankreatitisom ima moteno presnovo kosti. Pomemben razlog je pomanjkanje vitamina D, dodatno pa na moteno presnovo vplivajo različni etiološki dejavniki, ki so predstavljeno v članku osteopatija pri kroničnem pankreatitisu. Vabljeni k branju.

Naslednji pregledni članek pokriva področje vloge interventne radiologije pri zdravljenju bolnikov z zapleti zaradi akutnega pankreatitisa. Interventni radiologi najpogosteje razrešujejo pankreatične tekočinske kolekcije, ki jih ni moč drenirati endoskopsko in psevdoanevrizme, ki neredko nastanejo kot zaplet pankreatitisa.

IgG-4 sklerozantni holangitis je redka bolezen. Poleg tega je diagnozo težko ločiti od hilarnega ekstrahepatičnega holangiokarcinoma. Prikazan je zanimiv primer 67-letnega pacienta pri katerem se je dokončna diagnoza postavila šele po operativni terapiji in histološki analizi kirurškega preparata. Uredništvo se zahvaljuje vsem avtorjem, recenzentom, lektorju, sodelavcem in vsem, ki ste s svojim delom in objavo oglasov omogočili izid te številke Gastroenterologa.

V imenu uredništva vam želim prijetno in poučno branje.

Aleksandar Gavrić

Ogled revije

Ogled celotne številke revije Oktober 2021 • letnik 25, številka 2

Pregled prispevkov v reviji

UvodnikAleksandar Gavrić
Vloga radiologa pri oceni zamaščenosti jeterTaja Jordan, Peter Popovič
Klinični primer: Uporaba Eritromicina v urgentni endoskopiji ob sumu na krvavitev iz zgornjih prebavilJure Uršič, Žiga Piletič, Darko Siuka 
Klinični primer: Kronični pankreatitisKatja Tepeš
Prehranska podpora in terapija pri akutnem pakreatitisuNada Rotovnik Kozjek 
Video asistiran retroperitonealna nekrozektomija in kirurško zdravljenje akutnega nekrozantnega pankreatitisaMiha Petrič, Blaž Trotovšek
Morfološka diagnostika kroničnega pankreatitisaSaša Rudolf Bombek  
Endoskopsko zdravljenje kroničnega pankreatitisaDejan Urlep  
Osteopatija pri kroničnem pankreatitisuAndreja Ocepek, Sara Nikolić
Zdravljenje akutnega pankreatitisa – pogled interventnega radiologaPeter Popovič 
Klinični primer: IgG4 sklerozantni holangitis in celiakijaUrša Trampuž, Damjana Cimerman, Rado Janša, Darko Siuka 

Gastroenterolog
ISSN 1408–2756

Naslov uredništva
Zavod Gastroenterolog
Dunajska 106, 1000 Ljubljana, Slovenija
tel.+386 41 769 283

Spletna stran: SZGH.si

E-pošta: SloJouDD@gmail.com

Izdajatelj
Zavod Gastroenterolog in Slovensko združenje za gastroenterologijo in hepatologijo

Uredniški odbor
Bojan Tepeš, Milan Stefanovič, Stojan Potrč, Aleš Tomažič, Pavel Skok, Samo Plut, Rok Orel, Peter Popovič, Nina Zidar, Lojze Šmid, David Drobne, Arpad Ivanecz, Blaž Trotovšek, Andreja Ocepek

Odgovorni urednik
Borut Štabuc
E-pošta: borut.stabuc@gmail.com

Tehnični urednik
Urša Noč

Lektor
Melita Keber Jašović

Grafična priprava
Studio N, Tina Noč, s. p.

Gastroenterolog je glasilo Slovenskega združenja za gastroenterologijo in hepatologijo.

Gastroenterolog izhaja trikrat letno.

V reviji se upoštevajo enotna merila za rokopise, namenjene objavi v biomedicinskih revijah z zunanjo recenzijo.

Letna naročnina za člane Slovenskega združenja za gastroenterologijo in hepatologijo je vključena v članarino.

Opomba: Ta kolofon izraža stanje v času izdaje zadnje redne številke revije. Zaradi velikega števila sudelojočih lahko podatki zgornjim navedbam ne ustrezajo v celoti.
Kolofon z vsemi ustreznimi podatki za posamezno številko Gastroenterologa najdete v  vsebini številke.

Za izboljšanje vaše izkušnje na naši spletni strani uporabljamo piškotke.
Z vstopom na naše strani s piškotki soglašate.​