Gastroenterolog

Maj 2006 • letnik 10, številka 22​​

Datum izdaje številke:
10/05/2006
Izdajatelj:
Slovensko združenje za gastroenterologijo in hepatologijo

Uvodnik

Sto deset let bolnišnice v Slovenj Gradcu

Čas in izkušnje imajo v človekovem življenju svoje mesto in tega se mi, ki delamo v zdravstvu, še posebej zavedamo. Leta 1896, verjetno prvega dne v aprilu, je zasilna okrajna bolnišnica naselila štiri sobe v poslopju št. 110 na posestvu Meierhof; s tem je bil napravljen odločilni korak k ustanovitvi javne bolnišnice v Slovenj Gradcu. V 110 letih je doživela napredek, ki si ga naši predhodniki niso mogli predstavljali, sami pa si tudi težko zamišljamo, v kakšnih razmerah in s kakšnimi pripomočki so opravljali enako poslanstvo, kot ga danes mi. V vseh teh letih so se prenašale izkušnje in znanje z učiteljev na učence, vse v dobro bolnikom, katerim je bolnišnica tudi namenjena. Stara resnica je, da je napredek v medicini mogoče doseči le s številnimi koraki na dolgi poti, in le zelo redko z enkratnim preskokom.

Jubilej, 110-letnico bolnišnice, smo delovno počastili s spomladanskim srečanjem gastroenterologov in hepatologov Slovenije. Na njem je izkušeni kirurg Janez Gorjanc prikazal del zgodovinskega napredka v gastroenterologiji ter poudaril povezanost med kirurško in internistično vejo medicine.

Že pred letom 1963 so v slovenjegraški bolnišnici opravljali endoskopije z rigidnim gastroskopom in rektoskopom. Velika pridobitev je bila nato leta 1971 nabava fleksibilnega gastroskopa s sponzorskimi sredstvi, ki je omogočil usmerjeno biopsijo želodčne sluznice. Poleg želodčnih biopsij je pokojni Tone Ravnikar leta 1975 uvedel rutinsko kolonoskopijo, za katero je znanje in izkušnje pridobival v Veliki Britaniji. Leta 1983, kmalu za pionirjem intervencijske endoskopije, dr. Borutom Kocijančičem, je začel endoskopsko ustavljati krvavitve iz požiralnika, nekoliko kasneje še iz krvavečih ulkusov želodca in dvanajstnika. Vse nove preiskave, terapevtski posegi in novejša medikamentna terapija so močno vplivali na kirurgijo abdomna. Občutno se je zmanjšalo število operacijskih posegov zaradi ulkusov in krva­vi­tev zgornjih prebavil, z odločnimi koraki pa se zdaj uveljavlja endoskopska kirurgija.

Že prvi predstojnik bolnišnice v Slovenj Gradcu, dr. Hans Harpf (v letih 1896–1919), je opravljal manjše operacije. Njegovi nasledniki – Železnikar, Strnad, Stopar in Plešivčnik – so sledili razvoju in uvajali nove kirurške metode, tudi na področju abdominalne kirurgije. Po izobraževanju pri prof. Du Boisu sta leta 1990 primarij Nado Vodopija in Lojze Gorjanc opravila prvo laparoskopsko holecistektomijo. V naslednjih letih so se uveljavile še laparoskopska hernioplastika (Vodopija), laparoskopske operacije na debelem črevesu (Breznikar) in drugih delih prebavil. V zadnjih letih so si na Oddelku za splošno in abdominalno kirurgijo pridobili veliko izkušenj z operacijskim zdravljenjem akutnih holecistitisov, hemoroidov (uporaba PPH), zelo dobri rezultati pa se kažejo tudi v kirurškem zdravljenju debelosti s prilagodljivim želodčnim trakom (Swedish Adjustable Gastric Band – SAGB). Napredka pri medicinski pomoči si ne bi mogli zamišljati brez sodelovanja vseh sodelavcev in specialistov drugih strok (anesteziologov, radiologov, patologa…).

Ves 110-letni razvoj Splošne bolnišnice Slovenj Gradec bi izgubil svoj pomen, če ne bi gojili spoštovanja do svojih prednikov in učiteljev ter če ne bi dela nadaljevali z njihovo vnemo.

Zdenko Kikec, dr. med.

Ogled revije

Ogled celotne številke revije Maj 2006 • letnik 10, številka 22​​

Pregled prispevkov v reviji

Uvodnik – 110 let Bolnišnice v Slovenj GradcuZdenko Kikec
Diagnostika in terapija akutne ishemije črevesjaZdenko Kikec, Jurij Gorjanc
Vodikovi dihalni testi v gastroenterologiji in izkušnje v Diagnostičnem centru BledJasna Volfand, Jana Furlan
Prehranjevanje po sondiZdravko Štor
Pomen maščob v prehrani otrokaMarjeta Sedmak, Nataša Fidler-Mis
Crohnova bolezen in laparoskopska kirurgijaAleš Tomažič
Nealkoholna zamaščenost jeterMiroslav Vujasinović, Bojan Tepeš
Scintigrafija z označenimi levkociti v gastroenterologijiLuka Ležaič

Slovenian Journal of Gastroenterology / Gastroenterolog
ISSN 1408–2756

Naslov uredništva
Zavod Gastroenterolog
Dunajska 106, 1000 Ljubljana, Slovenija
tel.+386 41 769 283

Spletna stran: SloJGastroenterology.com

E-pošta: editor@slojgastroenterology.com

Izdajatelj
Zavod Gastroenterolog in Slovensko združenje za gastroenterologijo in hepatologijo

Uredniški odbor
Bojan Tepeš, Milan Stefanovič, Stojan Potrč, Aleš Tomažič, Pavel Skok, Samo Plut, Rok Orel, Peter Popovič, Nina Zidar, Lojze Šmid, David Drobne, Arpad Ivanecz, Blaž Trotovšek, Andreja Ocepek

Odgovorni urednik
Borut Štabuc
E-pošta: borut.stabuc@gmail.com

Tehnični urednik
Urša Noč

Lektor
Melita Keber Jašović

Grafična priprava
Studio N

Slovenian Journal of Gastroenterology /
Gastroenterolog
je glasilo Slovenskega združenja za gastroenterologijo in hepatologijo.

Izhaja trikrat letno.

V reviji se upoštevajo enotna merila za rokopise, namenjene objavi v biomedicinskih revijah z zunanjo recenzijo.

Letna naročnina za člane Slovenskega združenja za gastroenterologijo in hepatologijo je vključena v članarino.

Opomba: Ta kolofon izraža stanje v času izdaje zadnje redne številke revije. Zaradi velikega števila sudelojočih lahko podatki zgornjim navedbam ne ustrezajo v celoti.
Kolofon z vsemi ustreznimi podatki za posamezno številko Gastroenterologa najdete v  vsebini številke.

Za izboljšanje vaše izkušnje na naši spletni strani uporabljamo piškotke.
Z vstopom na naše strani s piškotki soglašate.​