Dogodki

Srečanja SZGH, domači in mednarodni dogodki
Naslednji sestanek SZGH ali prihajajoči domač dogodek
Prenova strani:
12/08/2022
Prenovil:
Izdelovalec in skrbnik spletne strani.

Predlog Slovenskega združenja za gastroenterologijo in hepatologijo (SZGH) za ukrepanje na področju gastrointestinalne endoskopije ob razglasitvi epidemije SARS 2 COVID-2019

Po pričetku epidemiji COVID-19 na Kitajskem v Wuhanu in razglašeni globalni pandemiji z žarišči epidemije v posameznih delih sveta in predvsem EU, smo epidemijo razglasili danes dne 12. 3. 2020, tudi v Republiki Slovenija.

Pacienti kažejo širok spekter simptomov. Nekateri so lahko asimptomatski ali kažejo minimalne klinične znake, ko so enkrat okuženi. Čeprav so zvišana telesna temperatura, slabost in suh kašelj najpogostejši znaki okužbe, so lahko kot prvi znak predvsem pri mlajših driska, pri starejših pa dispepsija in slab apetit. Stopnja prenašanja z okužene na zdrave je ocenjena glede na reproduktivno število (Ro) 4,08 (študijsko potrjeno). Mortaliteta se zelo razlikuje, so pa številke iz Severne Italije kar se da zaskrbljujoče. Najbolj so ogroženi strarejši od 60 let, še posebej starejši od 80 let. Po podatkih iz Wuhana je mortaliteta pri resni pljučnici 10–40 %.

SZGH je mnenja, da je ob razglasitvi epidemije v Republiki Slovenija potrebo opravljati samo urgentne endoskopske posege. Prenos s slino oz blatom je način prenosa virusa. Z začasno odpovedjo ne nujnih posegov lahko vplivamo na zajezitev širjenja bolezni.

Pri endoskopski diagnostičnih in terapevtski posegih, ki naj bi se še naprej opravljali so: akutna krvavitev iz GITa, disfagija, utemeljen sum na maligno bolezen v prebavne traku. Izvajajo se vsi urgentni ERCP in EUZ ter EUZ vodene biopsije ob sumu na maligno obolenje. Izvajajo se uz vodene biopsije ob sumu na maligno obolenje.

V programu SVIT bomo pregledali vse pozitivne ob tem, da se program to je presejanje s FIT testi v nadaljevanju začasno ustavi. Predlagamo, da zgornje omejitve veljajo do preklica epidemije.

Navodila za endoskopske oddelke v Sloveniji:
Triaža pacientov in zaščita zdravstvenega osebja je kritična za obvladovanje hospitalnega prenosa okužbe!
Zaščita zdravstvenega osebja:
  1. Katerikoli član zdravstvene organizacije, ki ima simptome prehlada: zvišane telesne temperature, slabosti, in suhega dražečega kašlja ali zgodovino kontakta z SARS 2 COVID-2019 okuženim pacientom se mora identificirati in ustrezno obravnavati
  2. Preverjanje telesne temperature se zahteva pred pričetkom dela za vse zaposlene, vsak dan. Osebje s kataralnimi znaki ne sme izvajati endoskopij
  3. Higiena rok: osebje mora umivati roke v skladu s smernicami (6 stopenjsko umivanje) ali dezinficirati roke z razkužilom ( dezinficiensom), ki se hitro suši, v trajanju dveh minut
  4. Zaščita v nivoju 2 bio zaščite se zahteva za osebje v neposrednem kontaktu s pacienti, z uporabo zaščitnega plašča, prdpasnika, N95 obraznih mask, z vizirjem ali očali, kape, in zaščite za čevlje med endoskopskimi posegi.
  5. Zaščita bio sfere stopnje 3 se zahteva pri vseh endoskopskih posegih pri COVID-19 potrjenih okužbah ali suspektnih okužbah
  6. Izvid se lahko napiše pod nadzorom endoskopista s strani druge osebe v čistem prostoru, v izogib prenosu okužbe
  7. Po posegu se od osebja zahteva odstranitev vsa uporabljena zaščitna sredstva, očistijo se roke pred izhodom iz endoskopske enote in vhodom v prostor za počitek ali drugo delo, ki je ločeno od dela s pacienti. Uporaba splošne obrazne maske se zahteva v vseh prostorih zdravstvene organizacije
  8. Izven delovnega procesa se od osebja zahteva, da ostane doma kar se da oz. koliko je le to mogoče

Ker se Covid-2019 z lahkoto odstrani z mnogimi že sicer uporabljenimi dezinficiensi, ni potrebe po dodatnih ukrepih. Detergent s vsebnostjo klora naj bi se uporabljal za vsakodnevno čiščenje tal.

V imenu predsedstva SZGH:
Prim Milan Stefanovič, dr. med.
Prof.dr. Bojan Tepeš, dr. med. višji svetnik
Prof.dr. Borut Štabuc, dr. med. višji svetnik
Vsi člani predsedstva SZGH

Za izboljšanje vaše izkušnje na naši spletni strani uporabljamo piškotke.
Z vstopom na naše strani s piškotki soglašate.​